Biologische teelt

Elk biologisch product is geteeld en verwerkt volgens een strikt lastenboek, dat in de wet verankerd is. Je herkent het aan het Europese biolabel en eventuele bijkomende labels zoals Biogarantie. De boerderij is bio-gecertificeerd (BE-BIO-02) en er komt regelmatig en onverwacht een bio-controleur over de vloer. Op die manier biedt elke schakel in de biologische keten de waterdichte garantie dat biologische producten echt bio en van topkwaliteit zijn.

Naast het lastenboek waar ik me aan hou, is bio vooral een bewuste keuze en een doel op zich. Geen synthetische pesticiden en geen kunstmest voelen niet als een beperking als je ziet wat je er voor terugkrijgt: een goed werkende bodem en meer zelf-behulpzame gewassen. Het dwingt ons als sector ook om nieuwe, vaak betere oplossingen te vinden voor bestaande problemen. Plaagresistente aardappelrassen bijvoorbeeld. Op vernieuwende bio-boerderijen wordt de onkruidbestrijding van morgen ontwikkeld. Uitdagingen pakken we met beide handen en verenigde krachten aan!

Eerlijk en duurzaam

Biologische landbouw is waarde-gedreven. Een eerlijke omgang met mens, dier en natuur vind ik heel belangrijk. Ik wil graag produceren voor lokale consumenten die niet alleen bio voedsel willen, maar ook een duurzaam landbouwsysteem willen ondersteunen.

Wil je weten hoe een boer omschakelt naar bio en wat daar bij komt kijken? Bekijk dit filmpje dat 'Alles over bio' ter promotie van bio-producten kwam maken. Hier vind je het bijhorende interview.

Recht uit het veld

Meer bio-inspiratie?